Van huur naar koop

jun 10, 2019

Heel vaak horen we van mensen dat ze niet snappen waarom ze geen hypotheek kunnen krijgen terwijl ze al jarenlang een huurwoning hebben die maandelijks meer kost dan een hypotheekbedrag.

Recent heeft de hypotheekverstrekker BLG bij het BLG wooncongres een balletje opgegooid en aangegeven dat ze een pilot willen starten waarbij kopers die al jaren huren tegen een hoger bedrag, ook een hypotheek kunnen krijgen met een gelijke last.

Dat is een heel andere denkwijze dan wat banken al decennialang doen. Namelijk niet uitgaan van het inkomen en dan bepalen of je het kunt betalen, maar uitgaan van het feit dat je voor wonen al jaren een bepaalde last kwijt bent en dat dat voor jou geen probleem is. Het is namelijk jouw keuze of je meer aan je woongenot wilt besteden of dat je liever je geld besteed aan je vakantie of je “dure” hobby.

Nu is het niet zo dat ze bij BLG de uitvinding van de eeuw hebben gedaan, want al jaren wordt er gehamerd om meer maatwerk mogelijk te maken voor banken. Het gekke is dat er al een maatwerkoplossing is. Banken mogen deze oplossing gebruiken voor ‘doelgroep financiering’. De RABO-bank biedt deze mogelijkheid al een paar jaar aan. Ze hangen het niet een de grote klok en er zijn best hoge eisen waar je aan moet voldoen. Nu is het niet zo dat de RABO-bank zegt, als je € 1.000,- huur kan betalen dat je ook  € 1.000,- hypotheek kan betalen. Maar het is wel een reden om toch net dat iets hogere bedrag te krijgen dan volgens de normen mag.

We zijn benieuwd hoe BLG het verder in de praktijk wil brengen. Men had het al over een huurdersverkaring.  Nu is er al een huurdersverkaring mogelijk, maar die wordt voornamelijk gebruikt voor als je van de ene huurwoning naar de andere huurwoning gaat en verklaart dat je een goede huurder bent.

Of de pilot van BLG slaagt zal afhangen van de aanvragen die gedurende deze pilot worden gedaan en hoe de AFM deze beoordeling gaat goed keuren. Het zal niet aan BLG liggen want in het verleden was het de enige bank die nog zonder het aantonen van inkomen een hypotheek verstrekte als je woning maar voldoende overwaarde had. Ze zijn lang met de AFM in debat geweest, maar de toezichthouder heeft deze oplossing helaas toch verboden.